tiistai 14. elokuuta 2012

loma-ajan töitä

kauheasti hommaa! mulle iski aamulla taas järjestelysekoilu päälle, kun tajusin, mitä kaikkea pitäisi tehdä. aloin taas tuttuun tapaani tehdä listaa, sitten suu vaahdossa ja joka suuntaan raajoillani huitoen selvitin asian isännälle, joka luultavasti putosi kärryiltä jo alussa. sitten tuli se rutina, että "nythän piti olla kesäloma", mitä en tietenkään ottanut kuuleviin korviini.

heti kun pikkuäijä oli lähtenyt kouluun, alettiin repiä tapettia peräkammarista, ja saatiinkin se kymppeihin mennessä jo aika hyvään vaiheeseen. kymppien jälkeen paineltiin pihalle (soin kuitenkin tässä välissä isännälle ja e-m:lle leikkitauon), jossa kauhealla vimmalla kaivoin melkoisen ojan mansikantaimille jotka erehdyin ostamaan kauppilasta lauantaina. mainostettakoon tässä taas, että ne ovat koronaa joka on ylivoimaisesti herkullisempi lajike kuin ne polkat ja bountyt ja muut mitä kaupalliset viljelmät suosivat. lähdin kauppilaan hankkimaan tuhdin kokoista imukärhivilliviiniä vajan seinälle, mutta sitten kun näin ne koronat niin meni taas budjetti notta heikunkeikun. villiviini kummiskin on vajan seinustalla, mutta mansikoiden parissa pakerrettiin sitten iltapäivään saakka, koska pitää sitten tehdä kunnolla jos kerran tekee. nekin pääsivät siihen vajan eteen, muuten hölmöön paikkaan, mutta siinä on hiekkamaata. luin puutarharaamatustani että hiekkamaan mansikat maistuvat parhaimmilta, ja olisi ollut karsea homma ruveta jotain nurmikkoa repimään irti tässä vaiheessa kesää. niin, ja sillä välin kun isäntä oli hakemassa taas kerran multakuormaa, minä vein kotsukaupalla klapeja katokseen, kai ne jo sen seitsemän sadetta ovat saaneet. kiitos tapanin, meillä on polttopuita pariksi vuodeksi.

kun mansikat oli saatu istutettua ja muovit oli mukavan kireällä, piti tietysti nikkaroida pieni punainen aita niiden eteen, ettei tule talvella kolattua kovin pahasti niiden päältä. vajasta löytyi sopivasti rimoja ja kakkoskakkosia joista tuli nättiä aitaa.

sitten piti istuttaa ruusut ja iirikset jotka mummi eilen toi noin ekstemporee. sitten piti vielä laajentaa kukkamaatakin, että saatiin ne loput mullat peräkärrystä pois. että terhin nauhuksia odotellessa! ja nyt sitä istutaan tässä jo päivittelemässä blogiakin, ja kello on vasta puoli 6, että olen mä vaan ihmemuija, silloin kun saa sen inspiksen.

eilen otettiin naskiponin kanssa kunnon säkitykset. vein porsaalle leipiä ja jätin sen pussin sitten pyörän polkimeen, ja se oli kovasti kahiseva ja rapiseva kreikkalaisperäinen pussi. nasu sitä siinä kovasti katseli kun se tuulessa rapisi ja pullistui, ja kun olin siinä jo aikani niitä kärpäsiä lätkinyt sieltä entisistä kasseista, niin keksin että mahtava harjoitus siinä onkin. hain sen pussin ja huidoin sen kanssa niitä kärpäsiä joka puolelta. nasu otti asian aika rauhallisesti ja kääntyi välillä nuuskuttamaan sitä pussia. siinä säkitysjutussahan se on juuri tärkeää, että pelkokynnys ei saa ylittyä. huolissaan saa olla, mutta pelätä ei saa, muuten mennään vaan takapakkia semmoisella harjoituksella. nasu pitää mua ihan kukkahattutätinä, joka olenkin, joten se rauhoitti kanssa sitä, että olen aina touhottanut ja hölmöillyt sen kanssa. ei joku rapiseva pussi asiaa oikeastaan oudommaksi muuttanut kun se on tottunut siihen että mamma aina sekoilee.

nyt sieltä mökin vajasta löytyi kolme lasitölkkiä. yksi oli ihan basic riihimäen ilvestölkki. toisessa on kohoteksti "riihimäen kodintölkki 4 ltr" ja kolmannessa että "keittiötölkki", ja se on 10 litraa, ajatelkaa! sinne mahtuu ämpärillinen tavaraa, se on valtava! laitoin sinne killin riisit, jotka ostan 10 kg:n säkeissä. siellä on vielä semmoinen vanha vaaka, joka on varmaan jostain muinaisesta kaupasta peräisin, sitten taitaa kyllä olla sen vajan herkut tuotuna päivänvaloon.


Ei kommentteja: